Latinski naziv: Rubus fruticosus

Sorte: Čačanska bestrna i Thornfree

Kupina iz Srbije je odličnog kvaliteta. Posle maline i jagode U Srbiji u grupi jagodičastog voća, po značaju dolazi kupina. Tendencije su da se proizvodnja kupine širi. Širenju proizvodnje kupine doprinosi ozbiljna potražnja kupine za evropsko tržište kao i uvođenje u proizvodnju novijih kvalitetnih sorti bez bodlji.

Kupina je grm s vodoravno položenim korenom. Korenje tera 1 do 3 metra dugačke grane što delimicno pužu po zemlji a delimično se penju po drugim granama. Biljka ima mnoštvo vitkih dugackih, povinutih i bodljikavih grana. Dlanasto sastavIjeno lišce s pilastim rubovima sastavljeno je od 3 do 5 lisaka. Cvate u kitama sa cvetićima bele ili bledoružicaste boje, koji su nalik ružicama. Cvetovi tvore paštitac. Sastavljeni su od 5 lapova caške, 5 latica vencica i od mnoštva prašnika. Plod je sjajno crna tečna boba (koštunicasti i birani plod)...

Raste veoma često u velikim skupinama na šumskim čistinama i krčevinama, medju grmljem te uz rubove polja, na neplodnom zemljištu.

Za lek se u prolece i jesen skuplja koren, mladi listovi i izdanci u prolece, cvetovi za vreme cvatnje, bobe kad su zelene ili zrele.

Lekovito delovanje: listovi kupine deluju stežuci te su dobro i bezazleno sredstvo protiv proliva. Vrlo dobri uspesi postižu se i kod ecenja krvavog proliva. Preporuca se duže vrijeme uzimati caj od kupinovih listova kod krvarenja želuca, upale creva i kronicnog nadražaja slepog creva. caj od kupinovih listova cisti krv, pri cemu smanjuje ili leci kožne osipe, lišajeve i druge necistoce. Isto tako, koristan je i u lecenju anemije. Caj od osušenog i usitnjenog korena kupine koristi se u lecenju vodene bolesti. Plodovi kupine deluju umirujuce kod nervoznih ljudi što pate od nesanice...

FOTO GALERIJA

Kupinjak

Kupinjak

Rolend

Rolend

Konfitura

Konfitura

Blok

Blok

 • Broj telefona:
  +381 (0)15 561 803

 • Adresa:
  Drinska 21
  15320 Ljubovija, Srbija

 • E-mail:
  direkcija@fruit.rs
  office@fruit.rs

O nama

"Zadrugar" d.o.o. je osnovan 1990 u Ljuboviji. Kompanija Zadrugar se bavi otkupom, zamrzavanjem i preradom jagodičastog voća.

© Zadrugar frozen fruits